Styx 2.0

2017 

- a „Spotter Trip“ részeként

Képzeld el, hogy egy ismeretlen folyó partján állsz. Órákon át, a végtelenségig.
Egy ismeretlen személyre vársz. Életedet a kezébe adod. Bízol benne, minden ok nélkül.
Csupán, mert nincs más esélyed arra, hogy élve elhagyd e partot.

Az emberkereskedelem korunk egyik legnagyobb vállalkozása. Emberek menedéket keresnek, otthont hagyva maguk mögött, mindenüket odaadva azoknak, akik hajlandóak kivinni őket a háborús zónákból. A legtöbbjüknek ez soha nem sikerül. Elnyeli őket a Styx 2.0, amit ez a világ teremtett, melyben élünk. Művészi munkánkban ezeknek az elhagyott lelkeknek az emberi oldalára összpontosítunk. Közönségünket interaktív utazásra visszük egy minibusszal, amely átkel a folyón. A közönség tagjait emberkereskedõink veszik fel. Minden holmijukat elveszik, és csak akkor kapják vissza őket, ha elérik a másik oldalt. Az emberkereskedők - akik nem adnak semmilyen információt a résztvevő nézőknek -, elvezetik őket a furgonhoz, amelyet a többi menekült (társulatunk táncosai és színészei) félig már megtöltött. Az emberkereskedők becsukják a furgont, és ezzel kezdetét veszi az út. Ez az utazás csendes. A menekültek között apró interakciók. Bizonytalansággal telített a tér. Nagyon bensőséges helyzet. Elveszítjük az időérzékünket. Ahogy az idő telik, menekültjeink egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz. Az emberséget keressük. Az emberi érzékenység és az empátia segítségével próbáljuk megmutatni a sérülékenységet. Nincsenek elvárások. Nincs ítélet. Az előadás célja, egy mélymeditációs állapot létrehozása, egy biztonságos helyé a képzelet számára, ahol közelebb kerülhetünk az egyetlen értékes dologhoz, az élethez.

"A 2013-ban Budapesten alapított Ziggurat Project a site-specific művészet képviselője. A „Spotter Trip” fesztiválra igazán nyugtalanító területre merészkednek  „Styx 2.0” című produkciójukkal. A kisbusz hátsó részében nem egyszerűen csak testi élménnyé válik a Földközi tengeren való átkelés absztrakt horrorja, hanem ez az élmény oly mértékben gyűr maga alá, hogy valódi félelem, valódi stressz és könnyek törnek fel belőlem.

Később elmagyarázzák nekem a résztvevők, hogy az események valódi koreográfiáját mindenkor az egyes néző reakciójához igazítják. Rendezőjük, Lakos Fanni irányítja a játékot, hol elhagy bizonyos elemeket, hol pedig még mélyebbre megy a történetben. Ez a kivételes odafigyelés a nézőkkel zajló játékban a Die Fabrikanten csapat fontos alkotói módszere a Live Art produkciók során."
(Theresa Luise Gindlstrasser: Der One-to-One Grenzgang, Die Referentin, p. 16-18)

Kulcsszavak: interaktivitás, alámerülés, fizikai színház, többcsatornás hangzás

Művészi koncepció, rendezés: Lakos Fanni

Résztvevők a Ziggurat Projectből:
Lakosi Fanni, Czakó Máté, Bot Ádám, Sarlós Flóra Eszter

2017 szeptember 23-24. Spotter Trip (a Die Fabrikanten szervezésében)
2018 április 4. Happening Now (Bakelit Multi Art Center - Budapest)
Támogatók: Die Fabrikanten, Pro Progressione