Reflection

2016

A Ziggurat Project alkotóinak, tagjainak (Bot Ádám, Kalmár Ákos, Szabó Kristóf) közös munkája a Lélekvesztő című koreográfia továbbgondolása "Reflection" címmel, amely a hódmezővásárhelyi  Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által megrendezett  Reflexiók című összművészeti kiállításon, egyben versenypályázaton, tánc kategóriában dicséretben részesült. A rövid miniatúra Lucien Hervé fotográfus szellemisége előtt tiszteleg.

A zátonyra futott Medúzát evakuálják. Nincs elég csónak: 150 ember két héten át egy hevenyészett, irányíthatatlan tutajon hányódik a tengeren. Tizenöten maradnak életben. Csodás megmenekülés? Emberevés az ára.

Mikor az egyik túlélő, a fiatal sebész, Jean Baptiste Savigny belép a francia festő, Géricault műtermébe, elborzad. A festő rekonstruálta a pontos látképet: az elkorhadt tutaj már-már oszlásnak induló hullákkal volt tele.

A táncminiatúra innen indul. Abból a helyzetből, amikor a sebész fejében a műterembe lépve összekuszálódik a valóság. A lidérces emlékeket a jelen szorítja szűk satuba: egy életen át hordozni kell a terhét, hogy mi történt a Lélekvesztőn.

A 2016-os nemzetközi SzólóDuó táncfesztiválon Kalmár Ákos koreográfiája a Bot Ádámmal készült 'Lélekvesztő' című duó egyedüli magyar alkotásként, egyedi minősége alapján kiemelt dicséretben részesült!

Vizuális művész: Szabó Kristóf

Koreográfia: Kalmár Ákos

Előadók, alkotók: Bot Ádám, Kalmár Ákos