Antal Malvina – Pont Konfigurációk

2016

A performanszban a kötött téglalap alakú rugalmas szövet négy ponton függ a plafonon, ezen mozognak a táncosok, akik mozdulataikkal felbontják a szövetet, majd a szalagokat kivezetik a térbe úgy, hogy minden szál egy-egy külön cselekményt sejtet.

Az anyag áttetszőségét kihasználva alakulnak a rajzok. Több réteg helyeződik egymásra, a szobrász pedig mindegyikre rajzol, ezáltal térbe helyezve a megrajzolt vonalakat, majd ezeket alakítani lehet a textil rugalmasságának köszönhetően.  Az anyag könnyen alakíthatósága, a nyúlékonysága, az íves formák egyszerű kialakítása szerencsés módon egybeesik a figurák rajzolatával.

„A kötés, a horgolás olyan folyamat, amelyben minden egy szál bonyolult csavarodásáról szól egy adott rendszeren belül. Különböző ritmusokat betartva, illetve több térbeli irány egymásutániságából keletkezik egy új rend, új forma, akár új anyag, amely új dimenzióba is lép, ugyanis egy szál fonalból egy sokkal egyértelműbb háromdimenziós tárgy jön létre. E munkában a kötés elsősorban szimbolikusan jelenik meg, mert a szál, a fonal, ennek egy szakasza vagy pedig a végtelen hosszú elképzelt szál gondolata számomra olyan formai elem, amely a gondolataim megvilágítottságának egy aspektusát körvonalazza. A kötés számomra hasonló az íráshoz, amely láncszerűen építkezik sajátos elemekből. Ezt a lineáris rendszert a rész-egész elvhez tudom kapcsolni, mely szerint az első elemek rendkívül fontosak az egész szempontjából. Kétségkívül az emberek még nem vettek tudomást az egészről, mint olyanról, viszont azt mondhatjuk, hogy részről részre haladunk az egész felé, és hogy mindig is az „egészet” szeretnénk megérteni.”

Koncepció, kivitelezés: Antal Malvina

Előadók: Kovács Emese, Sarlós Flóra Eszter, Lukács Gergő, Bot Ádám

Zenei együttműködő: Szeifert Bálint

2016. július 8. Mamű Galéria, Budapest.