v_END
work_in_process_
Q for Silence

2017

 A Ziggurat Project részese volt a PLACCC és a Scenekunst Ostfold által szervezett nemzetközi együttműködésnek (Picture project), mely posztindusztriális helyszíneken végzett kutatáson és alkotáson alapult. A projekt Norvégiában és Magyarországon is folyt a kutatás, a két országban különböző munkákat mutattunk be.
A mozgást, hangot és a látványt érintő kutatásaink alapjául az aktív mossi Rockwool gyárban, a mossi Peterson papírgyár elhagyott épületében és a Csepeli DN Acélművek jelenleg üres és funkciót vesztett épületében szerzett tapasztalataink szolgáltak. További inspirációs forrásaink voltak még interjúk, a mossi Ipari Múzeumban tett látogatás, valamint egyéb posztindusztriális helyszínek meglátogatása Fredrikstadban, Mossban és Csepelen.
A mossi Peterson Papírgyárban egy nagyon konkrét helyszínt próbáltunk újragondolni nappal és éjszaka végzett fizikai kísérletezéssel. A visszhangra, mint folyamatra, illetve egy adott prototípus átalakítására koncentráltunk, mint az első hang, kép vagy mozgás. Érdeklődésünk középpontjában a múltbeli aktív termelési folyamat és a mai üresség, nyugalom között feszülő ellentét állt. A v_END a kamerának készített hangok, képek és testek koreográfiája. Személyes történetek által inspirálva a függőség, az átalakulás, az intimitás kérdéseire és az emberi jelenlét jelentőségének visszhangjára reflektáltunk. A zenei kompozíció az üres gyár hangfelvételeiből készült. A mozgások helyszínspecifikus kompozíciókon és az aktív ipari helyszínekhez kapcsolódó mozgáskutatásokon alapultak. A fentről a kör alakú alakzatra vetített vizuális matéria a papírgyár történetére reflektált.
Folytatva a Csepel DN Acélművek üres gyárépületében való eredeti fókuszunkat továbbfejlesztettük a work_in_process__ projektet, ami egy helyspecifikus előadásból és egy a közönség tagjait bevonó, számukra fizikai élményt létrehozó akcióból állt. Az előadás során az emberi mozdulatot a daru mechanikai mozgásához és a szintén mobil, digitálisan létrehozott vizuális környezethez kapcsoltuk. Az emberi jelenlét fontosságát kérdőjeleztük meg a fizikai gép koordinált koreográfiájában és a képzeletbeli szállítószalag digitális nyomaiban. A két test nemcsak a gép mozgásához kapcsolódott, hanem a daru és a dobfelszerelés hangkompozíciójához is.
A Q for Silence egy, az épület aktív ipari múltjára reflektáló fizikai kísérlet volt. A tágas, üres teret nagyon hangos hangkompozíció töltötte be, melyet a mossi Rockwool gyár gyártási folyamata során rögzítettünk. A résztvevő nézőket egy-egy táncos vezette egyenként a térben fejükön egy zaj- és fénycsökkentő sisakkal, így kínálva fel számukra az izgalmas érzékszervi utazást.

Résztvevő művészek:
Koreográfia és tánc: Czakó Máté és Sarlós Flóra Eszter
Videofelvétel, hangreaktív vizuális témák: Szabó Kristóf
Zene: Jonas Bjerketvedt

Prezentációk: 
2017. március 29. Peterson Paper factory, Moss
2017. április 21-22. Csepel Művek (DN Acélszerkezetgyártó Kft. épülete), Budapest
2019. 06. 29-30. - Q for Silence- Csepel művek - Nyitott Gyárak Hétvégéje, Csepel (HU)

Támogatók: EEA Grants, Placcc, Ostfold Kulturutvikling, DN Acélszerkezetgyártó Kft., Rockwool fabrikk Moss

További információ a www.pictureproject.eu címen.