Little Magic Box of Harmony

2018

Alkotásunk kulcsszavai a nőiesség; az emberszabású robotok; az emberi test tárgyiasítása; szex, mint szolgáltatás; a szexrobotok trendje; a robotok etikája; a test, mint szexuális árucikk.

Az emberi test elválaszthatatlan a személyiségtől, és nem lehet tárgyiasítani, érvel Kathleen Richardson szexuális robotok elleni 2017-es nyilatkozatában. Lehetséges-e mégis, hogy a szexrobotok hamarosan olyan népszerűek lesznek, hogy az emberi kapcsolatok helyetteseként lépnek fel? Reálisak lesznek-e az olyan kérdések, mint egy teljesen embernek kinéző androiddal szeretkezni megcsalásnak számít-e, vagy az ember elvesztheti-e a szüzességét egy robottal? Harmony a neve annak az első olyan életnagyságú szexrobotnak, amelyet a kaliforniai RealDoll cég hozott létre, és ami képes személyre szabottan reagálni, beszélni, emlékezni a személyes adatokra, emóciókat mutatni emberi mozgásra képes arcával. Egy dolog van, amire eddig még nem képes: a járás.

Kutatásom során kísérletezek a populáris, eltúlzott női mozdulatokkal operáló vogue táncstílus nyelvezetével, a tradicionális termékenységi táncok mozgásjellegzetességeivel, továbbá a humanoid robotok mozgásával és viselkedésével, figyelembe véve az "agyuk", az AI jelenlegi állapotát. Szabó Kristóf vizuális művésszel szorosan együttműködve létrehozzuk "harmónia varázsdobozát", ahol az interakcióba lépő közönség eldöntheti, mit akar, a táncosnők mit csináljanak, miközben ők, mint termékek a  szállítószalagon bukkannak fel és tűnnek el. A táncosok és a két oldalról létrejövő vetítés egy élő koreográfiai installációt hoz létre, amely lehetővé teszi a közönség számára a szabad választást, a teljes nemtörődömséget azonban nem. Az emberi szükségleteket és kívánságokat, a nőiesség sztereotípiáit és eredetüket kutatjuk. A performatív akcióban játszunk az illúziók és a valódi emberi érzések megteremtésével. A játékot a biztonság és a szervezettség érdekében egy genderneutral porondmester vezeti.

Az utaztatható performatív installációt téradaptívan helyezzük el, célunk különböző társadalmi csoportok elérése, és kommunikációra való aktiválása a témáról. Ennek érdekében a performanszot követően nyitott beszélgetést indítványozunk a nézőkkel.


Előadók, társalkotók: Kovács Emese, Lukács Gergő. Sarlós Flóra Eszter
Koncepció, koreográfia: Kovács Emese
Vizuál: Szabó Kristóf - Kristoflab
Hang, zene: Tibor Nagy Grosso
Támogatók: Pro Progressione, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, Nástupište 1-12 (SK), VUNU (SK)